Ultimativni vodic za znacenje cveta cicka Cirsium

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta čička
Čičak ili Cirsium su možda najpoznatiji po svojim upadljivim ljubičastim i ružičastim cvetovima i bodljikavom lišću. Ali ove višegodišnje biljke su važne i za oprašivače, kao i izvor hrane i narodne medicine. Nacionalni simbol Škotske, čičak igra važnu ulogu u legendi i folkloru. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta čička, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, plus saznati o njihovom kulturnom značaju danas.


Značenje cveta čička – najvažnije
Viktorijancima je poklon cveća čička služio kao upozorenje protiv neželjenog mešanja. Poznat kao cvet upada, čičak takođe igra simboličku ulogu u drugim kulturama. Kao nacionalni cvet Škotske, čičak označava hrabrost, snagu i sreću, dok se u Francuskoj verovalo da čičak štiti od veštica.

O cveću čička

Porodica, rod i taksonomija
Čičak je deo roda Cirsium, koji pripada porodici Asteraceae. U ovoj porodici postoji nekoliko rodova koji se obično nazivaju „čičak“; Cirsijum je odvojen pernatim dlačicama u njihovim semenkama.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Čičak su cvetne biljke koje cvetaju u nizu boja, najčešće ljubičaste i ružičaste, dok neke sorte imaju bele, magenta ili (retko) žute cvetove. Cveće sedi na vrhu bodljikave osnove.

Njihovo sivo-zeleno lišće ima oštre „bodove“ na ivicama, a neki imaju i bodljikave stabljike. Lišće raste u bazalnoj rozeti sa uspravnom stabljikom koja izlazi iz listova.

Nakon cvetanja biljke proizvode belo, pernato seme koje ptice i vetar lako raspršuju. Neki čičak imaju miris koji se može opisati kao mošusan, ili čak neprijatan. Drugi uopšte nemaju mnogo mirisa.

Istorija i poreklo cveća čička
Čičak dugo raste u umerenoj klimi u Evropi, severnoj Africi i Severnoj Americi. Veruje se da je ime roda prvi definisao Line 1753. godine.

Popularne vrste, vrste i sorte

Rod Cirsium sadrži brojne vrste. Dok se mnogi ne uzgajaju – a neki se čak smatraju invazivnim u određenim regionima – drugi se uzgajaju kao ukrasni. Cirsium vrste uključuju:

C. acaule ili patuljasti čičak cveta ljubičastim cvetovima i raste široko širom evropskih travnjaka
C. altissimum ili visoki čičak privlači monarh leptire dok migriraju
C. arvense je izvor hrane za mnoge vrste oprašivača
C. heterophillum ili melanholični čičak je vrsta bez kičme sa ljubičastim cvetovima; Nekada se verovalo da leči depresiju
C. oleraceum, čičak kupusa, raste u vlažnim, močvarnim područjima i uzgaja se kao izvor hrane u delovima Azije
C. palustre ili močvarni čičak raste slobodno u močvarnim područjima i ima tamnoljubičaste cvetove
C. rivulare „Atropurpureum“ se uzgaja kao ukrasna biljka i ima magenta cvetove na vrhu stabljika bez bodlji
C. vulgare, takođe poznat kao obični ili čičak, važna je biljka za oprašivače u Velikoj Britaniji, ali se smatra štetnim korovom u nekoliko delova SAD.
Etimološko značenje
Ime Cirsium potiče od grčke reči za otečene vene, ili kirso. Nekada se smatralo da čičak leči bolesti vena.

Iz kojih regiona potiče cveće čička?

Čičak je poreklom iz mnogih umerenih regiona sveta, uključujući Evropu, severnu Afriku i Severnu Ameriku.

Kada je u sezoni cveće čička?
Dok vreme cvetanja vrsta može varirati, većina čičaka cveta od kasnog proleća do leta.

Upotreba i prednosti cveća čička

Nekoliko vrsta čička ima medicinske upotrebe. Praktičari narodne medicine dugo koriste C. vulgare za niz bolesti. Od korena se može napraviti oblog za bol u vilici, dok se cela biljka može infuzirati, a para koristiti za lečenje bolnih zglobova.

U srednjem veku se smatralo da čičak leči ćelavost. Biljka se takođe koristila za lečenje zubobolje, afti, žutice, vrtoglavice i kuge. C. heterophillum se koristio za lečenje depresije, a danas se može koristiti za lečenje poremećaja jetre.

Cveće čička ima i brojne kulinarske upotrebe. Kupus čičak se uzgaja u Indiji i Japanu kao izvor hrane. Obični čičak se može kuvati i jesti u supama ili kao prilog povrću. Koreni se mogu sušiti i čuvati za kasniju potrošnju, seme se može pržiti i jesti. Mlado lišće se čak može jesti i sveže u salatama.

Nije poznato da su biljke toksične za ljude, pse, mačke ili konje. Oni su važan izvor hrane za mnoge oprašivače.

U Severnoj Americi leptiri monarh i na visokom čičku za hranu duž njihovih godišnjih migracionih puteva. U Velikoj Britaniji, obični čičak je rangiran među najboljim biljkama oprašivačima koji su ključni za proizvodnju nektara. Mnoge male ptice jedu seme čička, a neke, kao što je američki češljugar, koriste glatke bele semenke za pravljenje gnezda.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova čička

Čuveni cvet Škotske
Čičak cveta u raznim bojama, uključujući ljubičastu, roze, belu, žutu i ​​magentu. Čičak je u velikoj meri zastupljen u folkloru, posebno u Škotskoj.

Tamo je čičak nacionalni cvet i prožet je značenjem i legendom. U 1200-im, norveški kralj Haakon je odlučio da će pokoriti Škote. Jedne mračne noći, njegova vojska se iskrcala na obalu Largesa. Nordijski ratnici su skinuli cipele da bi mogli da se prišunjaju usnulim Škotima.

Ali ispostavilo se da je ovo bila strateška greška… u mraku, bosonog nordijskog ratnika sleteo je na bodljikav čičak. Vrisnuo je od bola, probudivši pripadnike škotskog klana na vreme da osujeti napad. Od tada, cveće se povezuje sa srećom, hrabrošću, hrabrošću i snagom.

Čičak je Aleksandar III nazvao nacionalnim cvetom Škotske. Vekovima od tada, pojavljuje se na kovanicama i Kraljevskom grbu Škotske. Škotski Orden viteštva poznat je kao „Najdrevniji i najplemenitiji Orden čička“. Članovi nose zlatne lančiće sa karikama u obliku cveća, a njihov moto je nemo me impune lacessit, ili „niko me nekažnjeno ne provocira. ”

Cveće čička i francuske legende

Čičak takođe igra posebnu ulogu u francuskoj legendi. U regionu Lorene, čičak je dugo bio simbol Device Marije, gde beli sok biljke označava majčino mleko. Vojvodstvo Lorena usvojilo je čičak kao svoj kraljevski simbol nakon pobede u bici protiv Burgundije. Danas je cvet simbol grada Nansija i pojavljuje se na dresovima gradskog fudbalskog tima.

U narodnom predanju verovalo se da čičak štiti od veštica. Francuzi su verovali da veštice ne mogu da gledaju direktno u sunce. Pošto su cvetovi čička direktno okrenuti svetlosti, smatralo se da cvetovi predstavljaju zaštitu od sunca od veštičarenja.

Možda je bodljikava reputacija čička uticala na njenu simboliku u jeziku cveća. Za Viktorijance, poklon cveća čička predstavljao je upad i označavao upozorenje protiv neželjenog mešanja.

Cveće čička u umetnosti i književnosti
Čičak se godinama pojavljuje u umetnosti i književnosti. Škotski pesnik Hju MekDiarmid pisao je o čičku u svojoj epskoj pesmi Pijani čovek gleda čičak. Američki umetnik Džon Singer Sergeant naslikao je čičak sredinom 1900-ih, a cveće je predstavljeno u radu Ansela Adamsa.

Prikladne prilike za poklon za cveće čička

Čičak se dugo povezivao sa hrabrošću, hrabrošću i snagom. Uključite cveće čička u cvetni poklon nekome ko se bori, ko je pobedio nevolje ili ko je pokazao hrabrost i trijumfovao.

Uprkos svojim bodljikavim stabljikama, cvetovi čička imaju delikatan izgled. Oni dodaju prirodnu, organsku lepotu cvetnim dizajnom za venčanja i druge posebne događaje.

Upakovati

Čičak raste širom umerene klime, krasi livade, kraj puteva i močvarna područja sa svojim delikatnim ljubičastim, ružičastim, belim i žutim cvetovima. U nekim regionima biljke se vide kao korov, dok u drugim kulturama označavaju snagu, hrabrost i pobedu. Na jeziku cveća, čičak simbolizuje neželjeni upad i znači „prestani da se mešaš“. Kada se uzgaja u bašti ili daje kao cvetni poklon, cveće čička daje boju i teksturu svojim pernatim cvetovima i bodljikavim lišćem.

Česta pitanja o cvetu čička:

Šta predstavlja cvet čička?
Na viktorijanskom jeziku cveća, čičak predstavlja uputstvo i znači „Vaše mešanje je neželjeno“. Za Škote, čičak označava hrabrost, snagu i hrabrost.

Da li je čičak sreća?
U škotskom predanju, bodljikav čičak je svojim bodljikavim bodljama osujetio napad neprijateljske vojske. Od tada se povezuje sa srećom, snagom i hrabrošću.

Da li je čičak cvet Škotske?
Čičak je cvet Škotske, zahvaljujući tome što je igrao ključnu istorijsku ulogu u pobedi nad neprijateljskim osvajačima. Cvet se pojavljuje u kraljevskoj heraldici, na logotipima sportskih timova i kao simbol elitnog Reda čička.

Šta čičak znači duhovno?
Čičak ima veze sa Devicom Marijom. U regionima Francuske, sok biljke je povezan sa majčinim mlekom i nekada se verovalo da nudi moćnu zaštitu od veštica.