Ultimativni vodic za znacenje cveta bagrema

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta bagrema

Mnogi ljudi su više upoznati sa ikoničnim oblikom bagremovog drveta nego sa njegovim prelepim cvetovima. Bagrem je popularan dodatak vrućim i sušnim oblastima širom sveta kao deo dizajna kseriscapinga. Međutim, ovo pustinjsko drvo ima privlačne sprejeve cvetova koji takođe nose svoju značajnu poruku. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta bagrema, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, kao i kulturnom značaju širom sveta danas.

Značenje cveta bagrema – najvažnije
Osnovno značenje bagrema je snaga, preporod i večni život. Pominje se i u Tori i u Bibliji kao drvo koje se koristi za izgradnju Tabernakula. Takođe je važan u budističkoj tradiciji kao simbol saosećanja za sva živa bića.

O cveću bagrema

Za razliku od drugih cvetova koji potiču od bilja ili grmova koji rastu nisko do zemlje, cvet bagrema raste na visokom drvetu. Drveće bagrema je takođe poznato i kao pletenice.

Porodica, rod i taksonomija
Bagrem je čitav rod srodnih žbunova i drveća, od kojih skoro svi stvaraju atraktivne grozdove cveća. U rod je uključeno preko 150 stabala i žbunja. Svi su oni deo porodice Fabaceae, koja uključuje grašak i mnoge druge mahunarke.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Kao član mahunarki, drveće i žbunje bagrema obično imaju lišće nalik paprati i grupisane grupe cveća. Većina grana i stabljika takođe ima trnje, koje se uklanja pre nego što se cveće koristi u buketima. Cveće je obično belo, žuto, zlatno ili roze. Mnogi od njih imaju izgled puno prašnika zbog čega izgledaju kao pom pom. Većina sorti ima prijatan miris skoro kao med.

Istorija i poreklo cveća bagrema
Cveće bagrema raste u divljini širom Azije i Afrike milionima godina, služeći kao važan izvor hrane za životinje i na kraju ljude. Prvi put su uzgajani u ranom periodu naše ere radi parfema, ali su stigli u Evropu već 1700-ih.

Popularne vrste, vrste i sorte

Dve od najčešće korišćenih i uzgajanih vrsta su Vachellia nilotica, ili trnovit bagrem, i Acacia penninervis, ili crno drvo. Mnoge od najpopularnijih sorti kseriscaping uzgajane su u Australiji kako bi se proširile mogućnosti uređenja pejzaža otporne na sušu. Sorte bagrema „Limelight“ i plačući „Fettucini“ su dva dobra primera.

Etimološko značenje
Rod bagrema ima veoma doslovno značenje koje potiče od starogrčkog naziva za drvo. Grci su ga nazvali Akakija, što je značilo „drvo iz Egipta“. Pošto su ga prvi put sreli u Egiptu kao izvor parfema, ime je imalo smisla.

Drugo uobičajeno ime za biljku, pletenica, odnosi se na njenu uobičajenu upotrebu kao vrstu ograde zbog svojih trnja. Kraće raste Bagrem raste dovoljno da zadrži divlje životinje i stoku unutra.

Iz kojih regiona potiče cveće bagrema?
Bagrem raste u skoro svim tropskim i suptropskim oblastima na svetu. Većina vrsta je koncentrisana u Africi i Australiji, ali neke se nalaze i u Aziji ili Mediteranu. Neki su porijeklom iz pustinja i tropskih dijelova zapadne Sjeverne Amerike i Centralne Amerike.

Kada je u sezoni cveće bagrema?
Pošto ovo drveće i grmlje imaju tendenciju da rastu u veoma vrućim ili suvim klimama, cvetaju u suprotno vreme od većine drugih biljaka. Imaju tendenciju da obilno cvetaju tokom zime i ranog proleća u Africi i Australiji.

U Severnoj i Centralnoj Americi, u mnogim slučajevima cvetaju i početkom leta. U područjima gde ima malo drugog zimskog ili prolećnog cveća, bagrem je često neophodan za oprašivače.

Upotreba i prednosti cveća bagrema

Bagrem se konzumira u više oblika, uključujući i same cvetove. Cveće nekih sorti se jede sveže, dok se druge suši za čaj.

Mnoga stabla bagrema takođe proizvode gumu poznatu kao arapska guma koja je jestiva i važan sastojak mnogih jela. Široko se koristio kao lek za mnoga stanja, ali se sada prvenstveno koristi samo kao sastojak.

Cvetovi nekih sorti bagrema mogu biti toksični, pa je važno proveriti pojedinačne vrste pre nego što ih upotrebite. Skoro sve sorte bagrema su korisne za oprašivače kojima je potreban nektar. Mnogi su zasađeni posebno za proizvodnju meda.

Značenje i simbolika cveta bagrema

Uobičajene boje bagrema i njihova značenja
Bagrem je veliki rod sa preko stotinu različitih vrsta, ali većina cvetova je jedne od tri boje. Ipak, tačna boja cveta dodaje sekundarno značenje koje je važno razumeti za buket ili poklon.

Bela: Simboliše vrlinu, snagu, nevinost, čistotu i tugu.
Žuta: Simboliše toplinu, moć, rast, radost, dobro zdravlje i zabavu.
Zlato: Simbolizuje bogatstvo, uspeh, dostojanstvo, kraljevstvo, moć i poštovanje.
Ružičasta: Simbolizuje radost, platonsku ili razvijajuću ljubav, romantična osećanja, nežnost i mladost.

Kulturni značaj bagremovog cveća

Cveće bagrema u starogrčkoj i egipatskoj mitologiji
Egipćani su prvi koristili cvetove bagrema i smolu drveta, pre svega kao lek i za parfemske svrhe. Oni su drvo upoznali sa Grcima, koji su mu dali ime koje i danas koristimo za njega.

U egipatskoj mitologiji, cvet je bio povezan sa boginjom Nut. Verovalo se da je ona nebo koje se prostire nad zemljom da bi zaštitilo nju i sav život na njoj. Pošto je drvo bagrema imalo oblik kišobrana koji je pružao utočište, prirodno je bio povezan sa takvim simbolom.

Drvo bagrema je takođe zatvorilo Ozirisa nakon njegove smrti, čuvajući ga na sigurnom dok nije bio obnovljen i ponovo rođen. Grci su mu takođe pripisivali slična značenja, sa bagremom u Heliopolisu poznatom kao Drvo života i smrti.

Judaizam i bagremovo drvo
Dok se cvet bagrema ne pominje u Tori, drvo drveta je važno. Tabernakul u pustinji je sagrađen od drveta od drveta jer je bio jedan od jedinih izvora građevinskog materijala u pustinji. To znači da ostaje moćan simbol blagoslova među oskudicom i posvećenosti postizanju cilja.

Drveće je takođe moralo biti zasađeno da bi raslo na vreme za zgradu, stvarajući simboliku ponovnog rasta i predviđanja.

Cveće bagrema na viktorijanskom cvetnom jeziku

Mnoga ukrasna stabla bagrema su se proširila u Evropu do viktorijanske ere. To je značilo da su veseli žuti cvetovi ovih sorti zaslužili mesto u cvetnom jeziku tog vremena.

Za Viktorijance, cveće bagrema simbolizuje sofisticiranost i duhovitost. Takođe se može poslati da simbolizuje snažno prijateljstvo sa nekim i zahvalnost za njihovu podršku. U zavisnosti od cveća sa kojim je kombinovano, bilo je moguće poslati i poruku tajne ljubavi prema nekome, posebno belim i ružičastim sortama.

Cveće bagrema u Nepalu i tibetanskom budizmu
Bagrem poreklom sa Himalaja i Kine postao je popularan za upotrebu na više načina u verskim ritualima. To je bilo drvo koje se obično biralo za rezbarenje budističkih statua zbog svog finog zrna i mirisa. Arapska guma smola koja se i danas koristi kao aditiv za hranu prvi put se koristila kao sastojak tamjana za budiste.

Drvo i njegovo cveće takođe su simbol Tare, ženskog bodisatve poznatog kao „Majka oslobođenja“. Često se razmišlja o tome da se fokusira na osobine ljubaznosti i saosećanja.

Slobodno zidarstvo i moderna bratstva
Na modernijem frontu, masoni su takođe usvojili žbun bagrema i njegovo cveće kao jedan od svojih simbola. Slobodni zidari slede egipatsku tradiciju korišćenja biljke kao simbola večnog života i ponovnog rođenja. Postoji čak i bratstvo slobodnih zidara pod nazivom Acacia, jedna od retkih grčkih kuća koja koristi reč umesto grčkih simbola.

Prikladne prilike za poklon za cveće bagrema
Prikladne prilike za poklon za cveće bagrema
Ovo cveće se ne koristi široko od strane cvećara, ali je ponekad dostupno da daju izjavu u zimskim buketima. Oni mogu napraviti zanimljive aranžmane za venčanje jer nose poruku ponovnog rođenja i tajne ljubavi. Međutim, češće se koriste za slanje poruke podrške prijateljima koji se bore. Pokušajte da ih uključite u buket za žalost ili ozdravljenje, posebno u beloj boji.

Upakovati
Cvetovi bagrema su delikatni, jedinstveni i slatkog mirisa. Razmislite o tome da ih više koristite u svojim buketima i cvetnim aranžmanima.

Česta pitanja o cvetu bagrema
Šta simbolizuje bagrem?
Bagrem je moćan simbol ponovnog rođenja i večnog života. To je takođe dobar način da nekome signalizirate prijateljstvo i podršku.

Koje boje su cvetovi bagrema?
Cvetovi bagremovog drveća i žbunja obično su samo žuti, zlatni, beli ili ružičasti.

Kako miriše cveće bagrema?
Većina vrsta bagrema ima med ili beli cvetni miris.

Da li su cvetovi bagrema otrovni za ljude i kućne ljubimce?
Neke vrste su jestive, ali druge su otrovne ili iritirajuće. Proverite pojedinačne vrste da biste utvrdili da li je dobar izbor ili ne za sadnju oko kućnih ljubimaca i dece.