Ultimativni vodič za značenje i simbolizam anturijuma

Značenje, simbolika i kulturni značaj biljaka anturijuma

Anthuriums su spektakularne tropske biljke koje se obično uzgajaju kao kućne biljke. Takođe poznate kao cvet flaminga ili čipkasti list, ove ekstravagantne aroide su veoma cenjene zbog svojih ogromnih listova u obliku srca i mnoštva upotreba i prednosti. Zajedno sa svojom zadivljujućom lepotom, anturijumi nose simbolična značenja povezana sa obiljem, gostoprimstvom, ljubavlju i srećom. U ovom članku ćemo naučiti sve o značenju i simbolici biljaka anturijuma širom sveta danas.


Značenje i simbolika anturijuma – osnove
Anthuriums nose simbolično značenje gostoprimstva, sreće i obilja. Crvene sorte anturijuma obično predstavljaju ljubav, požudu i senzualnost. Bele sorte mogu simbolizovati mir i čistoću. Takođe se smatra da anturijumi daju sreću zajedno sa zaštitom od zla.

O anturijumima

Porodica, rod i taksonomija
Anthuriums pripadaju porodici Araceae, inače poznatim kao arum ili aroid. Ove biljke čine najveći rod u porodici Araceae, sa zapanjujućim ukupno preko 1.000 pojedinačnih vrsta. Anthuriums takođe pripadaju potporodici Pothoideae – koja takođe uključuje sorte pothosa.

Botaničke karakteristike
Iako su obično poznati kao cvet flaminga, anturijumi zapravo nemaju pravo cveće. Umesto toga, blago voštani ili baršunasti listovi u obliku srca formiraju špagu. Ovo je u suštini list jarke boje (takođe poznat kao brak) dizajniran da privuče insekte da oprašuju biljku.

Iz stabljike anturijuma viri spadiks – grozd sitnih cvetova u obliku šilja, od belog do žutog. Dok su insekti namamljeni špatom, oni se penju preko spadiksa i oprašuju anturijum.

Većina sorti anturijuma ima velike listove u obliku srca u različitim nijansama zelene. Ove sorte, kao što je Anthurium cristallinum, takođe imaju istaknute kremaste ili bele vene koje pokrivaju svaki list. Dve tradicionalnije vrste anturijuma – Anthurium andraeanum i Anthurium scherzerianum – mogu imati sjajne crvene plohe. Ostale boje uključuju roze i belu.

Anturijumi rastu u toplim, vlažnim, tropskim uslovima – što ih čini idealnim kao kućne biljke. Anthurijumi obično rastu kao epifiti na indirektnoj, šarenoj sunčevoj svetlosti. Da bi im pomogli da se drže svog domaćina, anturijumi često šalju male bele vazdušne korene.

Anthurijumi su toksični i za ljude i za životinje. Listovi su otrovni ako se progutaju, a sok može izazvati iritaciju očiju ili kože.

Anthuriums takođe dobro funkcionišu kao biljke za prečišćavanje vazduha. NASA-ina studija čistog vazduha pokazuje da anturijumi mogu pomoći u uklanjanju štetnih hemikalija kao što su amonijak, formaldehid, toluen i ksilen iz vazduha.

Takođe ih je relativno lako razmnožavati ako želite da proširite svoju kolekciju biljaka anturijuma.

Istorija i poreklo anturijuma
Anthuriums su nastali u džunglama Kolumbije i drugih delova Centralne i Južne Amerike. Tokom 1850-ih, austrijski istraživač po imenu Karl von Scherzer otkrio je vrstu anturijuma u ​​Kolumbiji. Zbog toga je biljka dobila ime Anthurium scherzerianum.

Nove vrste su otkrivene brzo, sa 183 sorte anturijuma zabeležene do 1860. Sada znamo za otprilike 1.000 pojedinačnih vrsta anturijuma.

Popularne vrste anturijuma

Većina anturijuma je izuzetno lepa, ali postoji nekoliko posebnih sorti koje se ističu. Evo nekih od najpopularnijih vrsta anturijuma:

Anthurium andraeanum
Anthurium cristallinum
Anthurium magnificum
Anthurium scherzerianum
Anthurium vatermaliense
Etimološko značenje
Ime Anthurium potiče od dve grčke reči – “anthos”, što znači “cvet” i “oura”, što znači “rep”. Doslovni prevod na engleski znači „cvetajući rep“ zbog načina na koji su lopatica i spadiks raspoređeni.

Iz kojih regiona potiču anturijumi?
Anthurijumi su prvo nastali u kolumbijskoj džungli, ali se sada nalaze u tropskim oblastima Centralne i Južne Amerike. Anthuriums se mogu naći u regionima kao što su Argentina, severni Meksiko i neka od karipskih ostrva.

Značenje, simbolika i kulturni značaj anturijuma

Šareni prikazi anturijuma takođe su prepuni značenja i simbolike. Anthuriumi su slavljeni u različitim kulturama i vremenskim periodima, pa hajde da istražimo ovu simboliku.

Opšte značenje i simbolika anturijuma
U mnogim tradicijama, anturijumi se koriste za predstavljanje gostoprimstva. Prekrasne boje ovih tropskih sobnih biljaka čine da se prostor oseća prijatnim i privlačnim. Anturijumi mogu da „cvetaju“ dugo vremena, što ih čini odličnim kućnim biljkama za dodavanje uticaja i interesovanja svakom prostoru. Anthuriums su ponekad poznati kao cvet gostoprimstva.

Anthuriums su takođe beli da simbolizuju sreću zbog svojih boja koje podižu. Zadivljujuće peške u obliku srca su obično zelene, ali neke sorte mogu imati i crvene, ružičaste ili bele. Uzgajanje anturijuma se smatra načinom negovanja sreće.

Anthuriums takođe predstavljaju obilje i bogatstvo. Ove upadljive sobne biljke svakako izgledaju kraljevski zahvaljujući svojim velikim, istaknutim listovima ili jarkim plohama. Pojedinačne boje ovih listova takođe mogu imati različita značenja.

Značenje i simbolika ružičastog anturijuma

Ružičasti anturijumi, kao i neke sorte Anthurium andraeanum, predstavljaju ženstvenost i ženstvenost. Ružičasti anturijumi su idealni pokloni za žene koje su nedavno rodile. Oni takođe mogu biti jedinstveniji poklon za Majčin dan umesto tradicionalnih karanfila ili ruža.

Značenje i simbolika crvenog anturijuma

Crveni anturijumi se često povezuju sa požudom, strašću, romantičnom ljubavlju i senzualnošću. Sjajne, skoro voštane crvene mrlje Anthurium andraeanum često nas teraju da pomislimo na crveni karmin.

Značenje i simbolika belog anturijuma

Beli anturijumi simbolizuju kvalitete kao što su nevinost, čistoća i mir. Neke sorte Anthurium andraeanum daju prelepe bele peške. Beli anturijumi su popularan izbor kao svadbeno cveće.

Značenje i simbolika zelenog anturijuma

Zeleni anturijumi, poput Anthurium cristallinum ili Anthurium magnificum, predstavljaju rast, nadu i snagu. Ova boja anturijuma je dobar način za smanjenje stresa i pružanje vidljive veze sa prirodom.

Ljubičasti anturijum Značenje i simbolika

Neke sorte anturijuma takođe imaju zadivljujuće ljubičaste peške, poput Anthurium andraeanum. Od davnina, ljubičasta je povezana sa plemstvom i kraljevstvom.

Anthuriums u Feng Shui

U feng šuiju se veruje da anturijumi donose sreću svom vlasniku. Konkretno, smatra se da anturijumi osiguravaju sreću u vašim vezama i romantičnim poduhvatima. Crveni anturijumi mogu biti najbolji za ovo.

Prema mapi Bagua, anturijumi mogu dobro funkcionisati u jugozapadnom delu vašeg doma ili sobe. Jugozapadna oblast se pripisuje ljubavi i odnosima. Ovo može učiniti anturijume idealnim za spavaće sobe ako orijentacija dozvoljava.

Inspirisane feng šuijem, proslave kineske Nove godine takođe vrednuju anturijum kao simbol prosperiteta i sreće u narednoj godini. Asocijacija na prosperitet može biti inspirisana dugim vremenom cvetanja anturijuma – oni traju dva ili tri meseca.

Anthuriums u mitologiji
Veza između anturijuma i ljubavi možda potiče iz grčke mitologije. Prema jednoj priči, Kupidon je koristio cveće anturijuma da stvori svoje strele koje bi mogle da navedu ljude da se zaljube. Ovo pomaže da se objasni zašto su crveni anturijumi tradicionalno povezani sa ljubavlju, požudom i romantikom.

Pogodne prilike za poklon za anturijume

Pošto imaju toliko značenja, anturijumi su odlične ideje za poklone za nekoliko velikih prilika. Različite boje anturijuma mogu odgovarati različitim prilikama.

Crveni anturijumi simbolizuju ljubav, požudu i romantiku – što ih čini odličnim poklonima za Dan zaljubljenih. Međutim, crveni anturijumi su takođe postali tradicionalne kućne biljke za Božić pored drugih biljaka poput božićne zvezde.

Ružičasti anturijumi predstavljaju ženstvenost, što ih čini idealnim poklonima za Majčin dan. Roze anturijume možete koristiti i kao poklon za partnera ili prijatelja koji je nedavno rodio.

Beli anturijumi su povezani sa čistoćom i nevinošću. Stoga ne čudi što se beli anturijumi često koriste u svadbenim buketima ili kao poklon za mladu i mladoženju.

Generalno, anturijumi su sjajni pokloni za domaćinstvo jer simbolizuju gostoprimstvo i sreću. Anthurijumi su takođe dobri pokloni za podsticanje sreće, posebno ako želite da nekome date podsticaj u njihovom ljubavnom životu. Prema feng šuiju, anturijumi predstavljaju sreću u romantičnim vezama.

Česta pitanja o biljci anturijuma:

Šta simbolizuje cvet anturijuma?
Cveće anturijuma simbolizuje kvalitete poput gostoprimstva, sreće i obilja. Crveni anturijumi predstavljaju ljubav i požudu, dok beli anturijumi simbolizuju nevinost i čistotu.

Da li su anturijumi srećni?
Prema feng shui učenjima, veruje se da anturijumi stimulišu sreću u nečijim romantičnim poduhvatima i odnosima. Takođe se smatra da anturijumi podstiču prosperitet ako se koriste kao ukras tokom kineske Nove godine.

Da li se anturijumi vraćaju svake godine?
Anthuriums su višegodišnje tropske sobne biljke koje će cvetati svake godine ako se drže u pravim uslovima. Anthurijumima je potreban visok nivo vlažnosti, tople temperature, srednja indirektna sunčeva svetlost, blago kiselo zemljište, redovno zalivanje, povremeno đubrenje, rezidba i presađivanje. Oni su uglavnom otporni na štetočine i bolesti u zatvorenim prostorima i obično se vraćaju od običnog problema uz dužnu pažnju.

Koliko dugo cvetovi anturijuma traju?
“Cveće” anturijuma su u stvari specijalizovani listovi koji se nazivaju spathes. Ovi šareni listovi mogu trajati do dva ili tri meseca.

Da li anturijumi cvetaju više puta?
Pošto su to višegodišnje sobne biljke, anturijumi mogu da proizvedu šarene peške svake godine. U idealnim uslovima, anturijumi mogu “cvetati” do šest puta godišnje.

Značenje i simbolika anturijuma – poslednja reč
Osim što se mogu pohvaliti zadivljujućim dobrim izgledom zahvaljujući sjajnim, srcolikim špatama, anturijumi su takođe prepuni bogatog značenja i simbolike. Veruje se da anturijumi predstavljaju kvalitete poput obilja, gostoprimstva i sreće.

Crveni anturijumi su posebno simbolični i povezani su sa ljubavlju, romantikom, pa čak i požudom. U feng šuiju, anturijumi se koriste za negovanje sreće u romantičnim vezama. Nije iznenađenje da se toliko ljudi zaljubi u anturijume.

Ako tražite svoju sledeću biljku anturijuma koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.