Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveća Jonkuil

Sve što treba da znate o značenju, simbolici, poreklu, upotrebi i kulturnom značaju cveta Jonkuil

Sa svojim mirisnim, jarko žutim cvetovima, cvet Jonkuil (Narcissus jonkuilla) je dugo bio omiljeni cvetač sredinom proleća. Porijeklom iz Španije i Portugala, jonkili – koji se ponekad nazivaju narcisom ili narcisima – povezani su sa grčkim mitom o Narcisu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici Jonkuil cvetova, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, plus saznati o njihovom kulturnom značaju širom sveta danas.

Značenje cveća Jonkuil – Essentials

Jonkuils je vezan za grčki mit o Narcisu, koji se zaljubio u sopstveni odraz. Na viktorijanskom jeziku cveća, poklon džonkila simbolizuje oprost ili želju da se naklonost uzvrati. Prelepi cvetovi imaju druga značenja u različitim kulturama, kao što su kreativnost, inspiracija, vitalnost, oprost, uspeh, ponovno rođenje i obnova.

Porodica, rod i taksonomija

N. jonkuilla pripada rodu narcisa ili narcisa. Član porodice Amarillidaceae ili amarillis, ima oko 50 vrsta u rodu Narcissus. Mnoge su trajnice koje cvetaju u proleće.
Botaničke karakteristike, boje, mirisi

Biljke Jonkuil mogu narasti do oko 1,5 stopa, sa uskim, linearnim listovima koji se skupljaju oko uspravnih stabljika. Svaka stabljika može imati jedan do tri žuta cveta.

Cvetovi su mirisni, sa mirisom koji je opisan kao opojan, sladak, pa čak i mošusan. Svaki cvet ima koronu u obliku čaše u sredini, okruženu zrakom od pet ravnih latica.

Istorija i poreklo Jonkuil Flovers-a

Godine 1753. botaničar Karl Line je identifikovao nekoliko vrsta narcisa, među njima i jonkuil. Međutim, njihova istorija seže mnogo dalje.

Pronađen je u grobovima iz starog Egipta i naslikan na zidovima u Pompeji. Cveće je istaknuto u grčkom mitu, kao iu mnogim pesmama i delima iz antičke Grčke. Neki istoričari misle da su rimski vojnici možda uneli biljke u Englesku tokom krstaških ratova, gde se uzgajala vekovima.

Popularne vrste, vrste i sorte

N. jonkuilla je cenjena u evropskim i severnoameričkim baštama zbog svog prolećnog cvetanja i opojnog mirisa. Postoji više od 25.000 registrovanih sorti narcisa. Neke popularne sorte uključuju:

‘Babi Boomer’: Minijaturna sorta koja cveta obiljem malih, žutih cvetova sa narandžastom koronom
„Babi Moon“ proizvodi male, zlatne cvetove u kasno proleće i uspeva u toplim klimatskim uslovima
„Bell Song“ ima bele latice sa ružičasto-narandžastom šoljicom i jakim mirisom
‘Pipt’ je sorta dugog cvetanja sa cvetovima limuna koji blede do bele
„Pueblo“ ima upadljive bele latice koje okružuju meku, žutu koronu
„Prepelica“ cveta obiljem žutih cvetova jakog mirisa
„Jedrilica“ se može pohvaliti zabačenim laticama slonovače oko bledo limunske korone
„Trevithian“ naraste do 2 metra i ima velike žute cvetove

Etimološko značenje

Narcis potiče od grčke reči za „utrnulost“ ili narke (takođe koren reči „narkotik“.) Smatra se da opojni miris cveta ili toksična priroda njihovih lukovica i cvetova mogu biti veza.

„Jonkuil“ dolazi od španskog junkuillo, što potiče od latinskog za „žurbu“ ili juncus. Ovo se odnosi na lišće koje podseća na džonkilo.

Iz kojih regiona je Jonkuil Flovers?

Jonkuil cveće je poreklom iz Španije i Portugala. Tokom godina, ova trajnica se naturalizovala u mnogim regionima Evrope, Kanade i SAD.
Kada je Jonkuil Flovers u sezoni?

Jonkuil cvetovi cvetaju od kraja aprila do maja.
Koja je razlika između narcisa i jonkila?

Rod narcisa ima uobičajeno ime “narcis”. U suštini, to znači da se sve vrste unutar roda povremeno nazivaju „narcisi“, martovski cvet.

Jonkuils se često nazivaju „narcisi“, ali oni su zapravo samo jedna od mnogih vrsta sa vrlo sličnim karakteristikama koje se najčešće povezuju sa narcisima. Obe cvetaju sa šest ravnih latica, koje okružuju centralnu krunu u obliku čaše.

Ali jonkuils se razlikuje od N. pseudonarcissus, takođe poznatog kao truba ili divlji narcis. Narcis truba cveta ranije u proleće od džonkila i ima samo jedan cvet po stabljici, dok džonkvil može imati do tri.

Lišće Jonkila se takođe razlikuje od trubastih narcisa. Listovi Jonkuil-a su uski, dugi i nalik na trsku, sa zaobljenim vrhovima. Lišće narcisa je šiljasto i ima tendenciju da bude svetlije zeleno od lišća jonkila.

Upotreba i prednosti Jonkuil Flovers-a

Jonkuils sadrži alkaloide koji su dakic za ljude, pse, mačke i stoku. Iako ih to čini otpornim na jelene i gofere, gutanje može izazvati gastrointestinalne smetnje, konvulzije, srčanu aritmiju i drhtanje. Lukovice sadrže najviše toksina, ali su i cvetovi otrovni.

Iako jonkuilovi toksini isključuju upotrebu u kulinarstvu, oni se dugo koriste u nekim tradicijama narodne medicine. legendarni grčki lekar Hipokrat je preporučio ulje kao lek za tumore, dok je Plinije Stariji cvetove primenjivao lokalno.

Nekoliko kultura, od Kine do Severne Afrike i Arapskog poluostrva, takođe je koristilo cveće kao tretman protiv raka. Savremena naučna istraživanja pružaju izvesnu podršku, otkrivajući da alkaloid ekstrahovan iz biljaka može obećati usporavanje rasta ćelija raka.

Druge tradicionalne upotrebe uključuju kao sredstvo za povraćanje, antispazmodik, za lečenje zatvora, dekongestiv i za lečenje dizenterije. Čak se koristi za lečenje ćelavosti i kao afrodizijak.

Jonkuils se uglavnom uzgaja za ukrasne svrhe. Kao jedan od najaromatičnijih pripadnika roda Narcisa, gaji ih industrija parfema zbog svojih mirisnih ulja. Takođe se uzgajaju za cvećarstvo.

Značenje, simbolika i kulturni značaj Jonkuil Flovers-a

Ovi divni cvetovi pojavljuju se u nijansama žute ili bele, sa nekoliko sorti koje se mogu pohvaliti narandžastim ili nijansama kajsije. Jonkuils ima mnogo različitih značenja u različitim kulturama.

Jonkuil Flovers u kineskom folkloru

U kineskom folkloru, cveće predstavlja novu godinu. Oni mogu značiti ponovno rođenje, obnovu i vitalnost. Za Velč, cveće je znak sreće, jer svako ko uoči prvi cvet u proleće doživeće uspeh.
Jonkuil Flovers u viktorijanskim vremenima

Ostala značenja povezana sa cvećem uključuju kreativnost i inspiraciju. Na viktorijanskom jeziku cveća, jonkuil može poslati nekoliko različitih poruka, od molbe za oproštaj do „Želim povratak naklonosti“.
Jonkuil Flovers u grčkoj mitologiji

Naravno, cveće je dugo bilo povezano sa pričom o Narcisu. U ovom grčkom mitu, mladi Narcis je bio zgodan… i on je to znao. Mladić je odbacio napredovanje nimfe Eho, koja je čeznula za njim po šumama i dolinama dok nije ostao samo njen glas.

Za kaznu, Boginja Nemesis je odvela Narcisa do vodenog bazena, gde je naišao na sopstveni odraz. Bio je toliko oduševljen sopstvenom lepotom da je danima zurio u svoj odraz. Na kraju se umorio, pao i udavio, ostavljajući samo cveće da raste tamo gde je nekada sedeo. Iz ovog mita proizilazi Džonkilova veza sa egom i samoapsorpcijom. Neki kažu da način na koji stabljike jonkila padaju prema zemlji predstavlja Narcisa koji gleda u bazen.

Jonkils se pojavljuje u umetnosti i reklamama, kao što su slike Džordžije O’Kif.

Prikladne prilike za poklon za Jonkuil Flovers

Sa opojnim mirisom i veselim cvetovima, cveće jonkuil je idealan poklon za proslavu dostignuća, razveseljenje nekoga ili u buketu za ozdravljenje. Asocijacije vitalnosti i obnove čine ih dobrim izborom i za nove poklone za bebe.

Jonkuils takođe dodaje radost rođendanskim buketima. Odličan su izbor za svaku priliku kada želite nekome poželeti uspeh i sreću ili proslaviti uspeh.

Upakovati

Jonkuil cveće je cenjeno zbog svog mirisa i upečatljivih cvetova. Dugo povezano sa grčkim mitom o Narcisu, ovo ljupko cveće ne predstavlja samo zaokupljenost sobom, već takođe označava kreativnost, inspiraciju, oprost, uspeh, obnovu i ponovno rođenje. Lako se uzgaja iz lukovica, džonkile dodaju miris i boju bašti sredinom proleća.