Uzgajanje liziantusa Eustoma grandiflorum iz semena

Baštovani veterani preblede kada čuju da sam se posvetio uzgoju liziantusa, poznatog i kao prerijski šaš (Eustoma grandiflorum), a onda požute od zavisti kada vide cvetajuće biljke. Ovaj divan i dugotrajan rezani cvet ima lošu reputaciju uglavnom zbog svog legendarnog sporog rasta.

U nekoliko koraka ću opisati uzgoj lisianthusa iz semena, koji se, kao što dokazuje moj primer, može rešiti čak iu kućnoj bašti.

Dobio sam seme iz Engleske u jesen 2020. i eksperimentisao sa ljubičastim i belim cvetovima serije Echo.

Setva: 13. januar

Ja sam 13. januara na površinu kocke zemlje veličine 2k2 cm posejao 20 peletizovanih semena obe boje, koje sam stavio u kutiju za hranu sa providnim poklopcem.

Seme nije potrebno pokrivati, klija na svetlosti. Kod zemljanih kockica sam se pobrinuo da budu dublje od proseka, jer je korenovom sistemu potreban prostor, odnosno nisam skidao višak sa „đona“ zemljane kocke.

Gornji nivo naše kuće ima stalnu temperaturu od oko 22-24 Celzijusa zimi, što je savršeno za klijanje, nije potrebno dodatno zagrevanje dna, kao u slučaju drugih semena. Zbog toga ne bi trebalo da stavljate kutiju na radijator ili grejnu prostirku, jer visoka temperatura sprečava klijanje. Pošto je seme izloženo svetlosti, stavio sam fluorescentnu cev na kutiju pokrivenu providnim krovom, cca. 4 cm jedan od drugog.

Pojava: 20. januara

Do 20. januara, odnosno u roku od 1 nedelje, skoro sve biljke su klijale (brzina klijanja 17/20). Nakon nicanja nisam menjao uslove uzgoja: nisam skinuo poklopac sa boksa, ostala je fluorescentna lampa i zalivala sam vrlo retko, cca. jednom nedeljno, ili još ređe ako bih video da zemlja nije dovoljno vlažna. Izbegavajte prekomerno zalivanje!

Najbolji način je ostaviti biljke na miru, obezbediti samo 12-14 sati svetlosti dnevno (to je ono što su mi dobili) i svakih nekoliko dana skidati poklopac kutije na nekoliko minuta radi provetravanja.

U početku su rasle izuzetno sporo, a onda su oko sredine februara počele da rastu jače.

Na površini zemlje primećen je rast algi, ali to nije uticalo na biljke, niti sam imao žutilo ili druge probleme.

Transfer: 8. mart

Osmog marta sam rasad sa četiri lista presadio u saksije od 10 cm u visokokvalitetno zemljište. Mogao sam ovo da uradim i do 2 nedelje ranije, ali tada sam uspeo da nađem vremena za to. Do tada je koren biljaka počeo da raste u susednim blokovima zemlje, ali transplantacija nije odložena.

Domaći mini staklenik

Zasađene saksije sam stavio u providnu plastičnu kutiju (IKEA 50 l) i sa pokrivenim vrhom kutije koristio sam je kao mini staklenik u našem dvorištu okrenutom prema jugu. Skinuo sam poklopac kutije na jakoj vatri radi pravilne ventilacije. Biljke sam u podrum unosio samo noću kada je temperatura pala ispod nule, inače su ostajale napolju preko noći. Nastavio sam sa utovarom i istovarom do sadnje. Čak i tada im je bilo potrebno samo umereno zalivanje, ni u ovom slučaju ne bi trebalo preterati!

Tipično, rast je takođe bio spor u saksijama.

Sadnja na stalno mesto: 15. aprila.

Sredinom aprila posadio sam biljke na konačno mesto: eksperimentalno, pola u šator od folije, pola na otvorenom, u osunčanu ukrasnu gredicu ispred kuće. Tada su biljke cca. Bili su 7 cm.

Nažalost, dve nedelje nakon sadnje, moj muž je slučajno pregazio sadnice na otvorenom sa kosilicom, pa su pretrpele jak udarac. Mislim, preživele su i ovo i cvetaju i danas (24. avgusta)! Primetio sam brz rast dugo nakon sadnje, na pravim vrućinama, u maju-junu. Vredi iskopati i, kada se gaje u većim količinama, podupirati biljke mrežom, posebno u foliji, jer se njihove dugačke stabljike neminovno savijaju i krive. U Szabadfoldu se uzgajaju kraće stabljike (kod mene 60-70 cm), ali postoji i opasnost od prevrtanja zbog kiše.

Cvetanje: 24. jul.

Prvi cvetovi su se otvorili u foliji 24. jula. Fijasko sa kosilicama unazadio je tim na otvorenom, ali se početkom avgusta otvorilo i cveće na otvorenom.

Za mene je od setve do pojave prvog cveta prošlo 192 dana. Od toga bih mogao da odsečem 14 dana za prvu transplantaciju i još 10 dana za presađivanje. Dakle, idealno, prema mojim proračunima, cca. Možemo računati na period edukacije od 165 dana.

Nadam se da će moj opis pomoći. Želim svima mnogo uspešno uzgojenog, lepog cveća!