Ekološko cveće za venčanje

Mnogi od nas se svakodnevno trude da budu malo ekološki prihvatljiviji. Od recikliranog omota za poklon (ponovna upotreba poklonenih kesa se računa zar ne?) do spasavanja kornjača staklenim slamčicama, postoji mnogo malih promena koje možemo da napravimo na bolje.

I to ne mora stati ni kada je u pitanju planiranje vašeg venčanja! Možete imati predivno venčano cveće, a može biti i potpuno ekološki prihvatljivo – najbolje od oba sveta. Pogledajte naše ideje o tome kako da napravite prelepe cvetove za vaš veliki dan koji su malo zeleniji nego inače.

# 1 Izaberite sezonsko cveće

Sezonsko cveće može pomoći u smanjenju ugljičnog otiska. To je zato što se ne uvozi iz inostranstva, što nije dobro za životnu sredinu jer kamioni i avioni lete u cvetove. Osim toga, cveće koje se uzgaja van svog sezonskog prozora zahteva više energije i vode što može uticati na životnu sredinu .

Iako ste možda imali ideju u glavi o savršenom svadbenom buketu, sezonsko cveće i dalje može biti prekrasan aranžman ili dva na vašem venčanju. Razložili smo koje cveće treba da izaberete u kojoj sezoni da biste smanjili uticaj na životnu sredinu:

Sezonsko prolećno venčano cveće

Narcisi – Dodajte prekrasan prskanje boje ovim žutim lepoticama.
Ranunculus – Ovi zapanjujući cvetovi izgledaju kao prelaz između ruža i božura i mi smo potpuno tu za njih.

Lale – Uključite ih u svoj svadbeni buket za nekonvencionalan prikaz.

„Žute ranunkule su uvek omiljeni obožavatelji među nevestama u novoj godini i ranom proleću. Njihove debele latice čine ih malo na pola puta između božura i ruža.“

Sezonsko letnje svadbeno cveće

Božuri – Tako je, ti cvetovi vredni Instagrama su u sezoni početkom leta.
Ruže – Iako možete dobiti ruže tokom cele godine, one su u svom vrhuncu tokom letnjih meseci.
Suncokreti – Ovi kasno letnji cvetovi su super fotogenični i dodaju malo zabave svakom buketu ili aranžmanu za sto.

„O’hara ruža bi bila odličan izbor jer njene latice boje slonovače ustupaju mesto breskvasto ružičastim centrima i izgledaju tako lepo kada se kombinuju sa drugim cvetovima rumenila.

Sezonsko jesenje svadbeno cveće

Dalije – Dalije u obliku pom pom-a kradu izgled u bilo kom buketu, ali takođe volimo da izgledaju kao pojedinačni cvetovi u dugim vazama kao deo stolnih aranžmana.
Hortenzije – Koristite hortenzije kao nešto plavo i uključite ih u svoj svadbeni buket.
Calla ljiljani – Elegantne kanelirane kala unose malo sofisticiranosti na zabavu i najbolje su u sezoni u jesen.

“Izbor cveća je luksuzan – puno ruža i bluzastih hortenzija, koje će duže trajati kada je temperatura niža. Upotreba svežih (ili lažnih) bobica dodaje interesovanje i pravi sezonski osećaj.”

Cveće za sezonsko zimsko venčanje

Helebores – Poznata i kao božićna ruža, uključite ovu svečanu tematsku lepoticu u svoje aranžmane.
Poinsettia – Prelepa božićna zvezda cveta baš na vreme za decembar, idealna za dodavanje božićnog prikaza na vašem zimskom venčanju.
Anemone – Ovi slatki delikatni cvetovi uspevaju u ranim zimskim mesecima i dodaju meku notu svadbenom buketu.

„Za zimska venčanja, kada svetlo rano nestane, razmislite o tome da kombinujete svoje cvetne aranžmane sa svećama. Za vrhunski aranžman sa razlikom, jednostavne ručno vezane poze raspoređene u posrebrenim staklenim vazama izgledaju spektakularno kako prolaze celom dužinom stola, isprekidane sa zapaljene sveće u besplatnim bojama.”

#2 Kupujte lokalno

Ako možete, uvek kupujte lokalno. Opet, ovo smanjuje vaš karbonski otisak, ali takođe vraća nešto vašoj zajednici i podržava mala preduzeća. Svratite do vaših obližnjih cvećara da razgovarate o vašim potrebama i kako vam oni mogu pomoći da budete malo ekološki prihvatljiviji na dan venčanja.

Ako razmišljate da koristite MojaCvecara za svoje venčano cveće, odlična vest je da sarađujemo sa zanatskim cvećarama koji su lokalni za vas, pomažući životnoj sredini, istovremeno osiguravajući da uživate u zaista luksuznom cveću za vaš veliki dan.

# 3 Napravite svoje konfete

Suvo cveće – osušene latice ruža na ružičastoj pozadini

Prošlo je vreme užasnih plastičnih konfeta, umesto toga mnogi od nas se odlučuju za ekološki prihvatljive alternative i šta bi moglo biti bolje od suvog cveća?

Možete sami da napravite ove konfete tako što ćete uzeti buket cvetova, ukloniti latice i osušiti ih pre velikog dana. Pratite korake u našem vodiču o tome kako da sušite cveće da biste to uradili sami kod kuće.

Kada bude gotov, stavite konfete sa suvim cvećem u male papirne kese koje možete podeliti gostima pre ceremonije. Izgleda sjajno na fotografijama, biorazgradiv je i tako ga je lako napraviti sami. Sviđa nam se ideja da svaku torbu dodamo parfem za ljubav lagani dodir mirisa.

# 4 Budite lukavi sa dekoracijama stola

Malo se zabavite postavljajući sami ukrase za stol. Evo samo nekoliko ideja kako to postići:

Bacite se suvim cvećem – Odlučite se za sušeno cveće koje traje dugo posle dana koje se može staviti u visoke vaze na stolu ili na ulazu u vaš prijem. Pampas travu je lako nabaviti ovih dana na mreži ili pitajte komšiju ili člana porodice koji ima nešto da raste u svojoj bašti da li možete da pozajmite (i nikada ne vratite) snop ili dva.
Ekološke karakteristike – Obavezno izaberite ekološki prihvatljive držače i dekor za svoje stolove. Staklene vaze i kartonske kartice sa imenima samo su dva laka načina da uvedete ekološki prihvatljivu temu u vaš veliki dan. Sviđa nam se ideja kartica sa imenima za sadnju, natopljenih semenom divljeg cveća, koje gosti mogu poneti kući sa sobom i posaditi u svojoj bašti.
Iznajmite dekor za stol – Umesto da kupujete sve novo, potražite neke elemente dekoracije vašeg stola. Veštačko cveće, vaze, pa čak i salvete se mogu iznajmiti kako biste bili sigurni da nećete ostati sa predmetima koje možete baciti ili ih nikada više nećete koristiti. Možete čak i iznajmiti veće ukrasne predmete kao što su cvetni zidovi za udarne komade koji ne štete životnoj sredini.

# 5 Odlučite se za biljke u saksiji

Zamislite samo, venčanje sa božićnom temom sa prelepim crvenim i zelenim božićnim zvezdama na svakom stolu ili rustičnom prolećnom atmosferom sa mirisnim ruzmarinom koji dodaje mrlju zelene u vašim podešavanjima.

Sukulenti i kaktusi nude moderan obrt tradicionalnom cveću za svadbene trpeze i traju dugo nakon završetka dana. Obojite saksije kredom i napišite imena svojih gostiju. Oni se udvostručuju kao nazivi mesta i usluge i predstavljaju ekološki prihvatljivu alternativu vašim uobičajenim cvetnim stolnim aranžmanima.

Biljke u saksiji su savršena ekološki prihvatljiva alternativa vašem uobičajenom rezanom cveću, u njima se može uživati dugo nakon dana, a može se čak i udvostručiti kao usluga za goste. To su dve stvari po ceni jedne sa vaše liste obaveza.

# 6 Napravite trajne bukete

Jedna od najtužnijih stvari u vezi sa svadbenim cvećem je to što ne traju dugo posle dana, ali šta ako umesto toga koristite suvo cveće? Savršeno za jesenje venčanje – ili bilo koji mesec u godini, iskreno – sušeno cveće se može pripremiti pre velikog dana, uživati u njemu i čuvati ga dugo nakon što se sve završi.

Suvo cveće

Najbolje cveće za sušenje za svadbeni buket

Izaberite ovo cveće za svoj svadbeni buket – plus, to znači da uz malo predumišljaja možete uživati u cveću koje možda neće biti u sezoni do trenutka kada se vaš veliki dan kotrlja!

Ruže – što znači strast i romansu, ruže su neophodne za mnoga venčanja. Ovo cveće je dobro kada se osuši, sa prigušenim bojama koje izgledaju zapanjujuće u buketu.
Suncokreti – Ovi sunčani cvetovi ne izgledaju ništa manje prelepo kada se osuše, a ipak daju dojam u aranžmanu.
Lavanda – Izaberite lavandu iz svoje bašte i osušite je da biste svom buketu dodali divan miris i dodir inspirisan baštom.
Statice – Ovaj cvet izgleda skoro osušen kada se prvi put poseče, ali treba malo vremena da se dodatno osuši i imaćete dugotrajan cvet u kojem možete uživati na vaš veliki dan i dugo posle.
Gipsofila – Poznata i kao bebin dah, volimo gipsofilu u svadbenim buketima i kada se osuši, izgleda posebno zapanjujuće.
Eringium – Ovaj cvet čička dodaje neobičnu završnicu svakom aranžmanu i kada se upari sa drugim osušenim cvetovima stvara prekrasan prikaz.

Oni su trajni podsetnik na tu posebnu priliku i način očuvanja uspomena. Možete ih čak utisnuti u taj foto album kada vratite sve snimke sa venčanja.

# 7 Idite u traženje hrane

Iskoristite lokalnu floru i uključite ovo u dekoraciju vašeg venčanja. Krenite u šetnju da sakupite štapove, divlje trave i lišće koje možete da vidite u dekoraciji vašeg stola.

Hrskavo jesenje lišće razbacano po stolovima savršeno odgovara za oktobarska venčanja, dok prolećne proslave mogu uživati u divljoj lavandi i cvetovima trešnje na izložbama.

Volimo trend pisanja brojeva stolova i imena na listovima radi prirodnog i ekološki prihvatljivog dodira. To je ekološki prihvatljiv način da uživate u onome što priroda može da ponudi u vašem lokalnom području, dok i dalje osiguravate da vaša baka i deda znaju gde da sednu za večeru.

# 8 Poklonite svoje cveće

Ne znate šta da radite sa svim tim cvetovima? Ne bacajte ih. Poklonite ih prijateljima i porodici dok odlaze da im se zahvalite što su deo vašeg posebnog dana. Ponovna upotreba i recikliranje, to je cilj igre sa održivim venčanjem.

Alternativno, možete vratiti svojoj lokalnoj zajednici i donirati svoje cvetne izložbe lokalnoj školi ili dobrotvornoj organizaciji kako biste dodali malo lepote njihovom prostoru.

Nadamo se da smo vam dali neke ideje o tome kako da predstavite ekološko cveće za venčanje. Uz malo ljubavi i malo razmišljanja, možete napraviti zadivljujući prikaz na vaš veliki dan koji takođe čini svoj deo za životnu sredinu.