Srećom, postoji mnogo metrika za objektivno merenje učinka vašeg preduzeća. Osim što će vam pomoći da se uverite da vaše poslovanje dobro funkcioniše, ovi pokazatelji će se takođe meriti kada pokušavate da dobijete bankarski kredit, na primer.

Imati ideju o tome kako posluje vaše poslovanje, uz čvrste brojke na stolu, može vam pomoći da planirate unapred i izvršite prilagođavanja trenutnog toka rada vaše prodavnice. Takođe možete lako da prilagodite svoju formulu cene, pa čak i da vidite šta treba da se poboljša u vašoj radnji, od vaše opreme do vaše radne snage, samo tako što ćete pogledati ove pokazatelje.

Toliko moćni mogu biti ovi pokazatelji!

Hajde da zaronimo duboko u ove pokazatelje i kako ih možete koristiti da biste bili u potpunosti svesni trenutnog položaja vašeg preduzeća.

Operativni troškovi cvećara

Počevši od operativnih troškova ili režijskih troškova, to su oni troškovi koji nisu proizvodi, poput struje i marketinga. Troškovi koje imate u vezi sa vašim radnim i trgovinskim prostorom, bilo da se radi o kiriji ili režijama, računaju se kao ovaj pokazatelj.

Kao dobro pravilo, operativni troškovi ne bi trebalo da prelaze 10% vašeg ukupnog prihoda od prodaje.

Platni spisak cvećara

Troškovi plata i plata su takođe jedna važna stvar koju cvećari moraju da prate. Mnogim prodavnicama su potrebni drugi cvećni dizajneri i zaposleni. Zbog toga možemo mnogo da potrošimo na platni spisak jer se oslanjamo na radnu snagu da kreiramo naše glavne proizvode.

Troškovi rada takođe mogu lako porasti zbog prilagođenih porudžbina, tako da bi ove prilagođene porudžbine trebalo da imaju višu cenu od većine vaših usluga da biste to nadoknadili. Ako za to bude potrebno najviše 30% vašeg ukupnog prihoda od prodaje, trebalo bi da bude dobra marža za održavanje.

Troškovi robe

Zatim, tu su COGS. Troškovi prodate robe obuhvataju sve troškove za proizvodnju vaših usluga koje se koriste u proizvodu, npr. cveće, vaze, itd. U suštini suprotno od režijskih troškova, mnogi ljudi mogu da potcene ovu metriku jer zaborave da uključe male ili naizgled beznačajne troškove kao što su porez na cveće i troškovi slanja.

Da biste bili sigurni da ste profitabilni, držite je ispod 30% ukupne prodajne cene.

Prihodi cvećara

Naravno, morate znati koliko ste zaradili kao profit nakon svih vaših troškova. Ovo bi moglo biti najjednostavnije do sada, sve dok imate sve brojeve. Formula je jednostavna, samo uzmite svu zaradu i oduzmite svoje izdatke.

Takođe ne postoji određeni prag za ovu metriku; možete da izaberete koliko je visok vaš neto profit, kako se to zove. Vaši ciljevi za radnju će najverovatnije odlučiti o tom broju za vas.

To je bilo puno matematike uz mnogo objašnjenja, ali je neophodno da vaša radnja cveta i postiže svoje ciljeve. Verovatno se niste prijavili za sve ovo kada ste otvorili svoju cvećaru, ali praćenje ovih pokazatelja će biti veoma važno.