Božuri su neki od naših omiljenih cvetova i tako smo srećni što su se konačno vratili u sezonu!

Saznajte više o prelepom božuru, uključujući njegovu istoriju, činjenice, negu i još mnogo toga.

Sezona božura

Sezona božura je stigla! Trenutno smo u mogućnosti da za kratko vreme doživimo radost britanskih božura u svom najboljem izdanju. Božuri cvetaju od aprila do juna, pri čemu se prvi pojavljuju koralni božuri, a zatim klasični ružičasti božuri u ranim danima leta.

Većina nas voli prelepe oblake poput cveta, ali koliko zaista znate o njima? Nastavite da čitate da biste saznali više o jednom od naših omiljenih letnjih cvetova.

Istorija cveta božura

Postoji mnogo priča o tome kako je božur dobio ime. Prema jednoj priči ime potiče od grčke reči Paeon.

U grčkoj mitologiji, Paeon je bio lekar bogova koji su naljutili njegovog učitelja Asklepija nakon što je iz korena božura izvukao mlečnu tečnost koja je izlečila Plutona. Asklepije je bio bog medicine i lečenja. Pretio je da će ubiti Paeona iz ljubomore jer je nadmudrio svog učitelja. Zevs ga je spasao tako što ga je pretvorio u prelep cvet, božur.

Drugi mit povezuje ime Božur sa nimfom po imenu Paeonia čija je lepota privukla pažnju Apolona. Iz inata, Afrodita ju je pretvorila u božur. Ova legenda je verovatno ono što je dovelo do toga da cvet znači lošu sreću u viktorijansko doba.

Izveštava se da su božuri datirali iz 1000. godine pre nove ere u vrtovima Kine i da su do osmog veka stigli u Japan, koji je glavni proizvođač božura. U istočnom svetu, božuri su se uglavnom koristili zbog svojih lekovitih svojstava. Koreni i seme božura su se često koristili za lečenje glavobolje i astme i za ublažavanje bolova povezanih sa porođajem.

Božuri su prvi put doneti u Evropu ranih 1800-ih, nakon što su ih otkrili istraživači. Danas su neverovatno popularne kao ukrasne baštenske biljke i rezano cveće.

Božur Facts

Većina biljaka božura u baštama danas su hibridi originalnih pravih sorti.

Postoji oko 40 vrsta božura koje potiču iz Azije, Evrope i Severne Amerike.

Cvetovi božura mogu dostići do 10 inča u prečniku.

U obliku su posude i dostupni su u svim bojama osim plave.

Božuri cvetaju od kasnog proleća do ranog leta.

Božuri su u stanju da obavljaju samooprašivanje.

Delimično kuvane i zaslađene latice božura se u Kini konzumiraju kao deserti. Sveže latice se mogu konzumirati u obliku salate ili koristiti kao ukras za limunadu.

Božuri jezikom cveća označavaju romantiku, eleganciju, čast, bogatstvo i obilje.

Božur je jedno od najpopularnijih cveća za letnje svadbene bukete. To je i zvanični cvet za 12. godišnjicu braka.

Božur je državni cvet Indijane.

Božur je višegodišnja biljka koja može da preživi i do 100 godina kada se gaji u optimalnim uslovima.
Kako se brinuti za rezane božure

Naši božuri stižu u pupoljku, što znači da za početak neće izgledati mnogo. Imaće male, okrugle pupoljke – ali su vredni čekanja! Uz odgovarajuću negu, ovi skromni pupoljci će se otvoriti nakon nekoliko dana i otkriti svoje raskošne latice.

Pratite naše korake da biste maksimalno iskoristili svoje božure.
Steps

1. Uklonite pakovanje.

2. Odrežite stabljike pod uglom.

3. Uklonite listove na stabljikama koje padaju ispod vodene linije.

4. Stavite cveće u čistu vazu sa mlakom vodom i dodajte priloženu hranu za cveće

5. Izložite svoje božure na mestu daleko od promaje, toplote, direktnog sunca ili svežeg voća

6. Uverite se da vaza ostane čista i menjajte vodu svakih nekoliko dana.
Zašto se moji božuri ne otvaraju?

Božuri u našim buketima stižu u pupoljcima i biće potrebno nekoliko dana da se otvaraju. Ako se ne otvore nakon nekoliko dana, možda ćete otkriti da su glavice božura prekrivene sokom koji može sprečiti njihovo otvaranje. Da biste im pružili malu pomoć, uzmite božur iz buketa i držite ga pod slavinom vode sobne temperature da biste isprali sok.

Izrežite stabljike kako biste im pomogli da apsorbuju više vode, a zatim ih vratite u vazu – ali ovog puta, u toplu vodu. Topla voda može pomoći da se stimulišu stabljike.