herreijvevSenecio je vrlo neobična biljka sa listovima okruglim kao zrno graška. Posebnost ove biljke najbolje dolazi do izražaja uzgajamo li je kao viseću biljku. Izboji mogu biti i metar dugi. Rod senecio obuhvata 2000 do 3000 vrsta od kojih su nekoliko sukulentni. Senecio herreianus potiče iz jugozapadne Afrike. Tvorevine nalik zrnu graška su zadebljani listići. Prozirne pruge omogućuju prodor sunčanog svetla i asimilaciju u unutrašnjosti stanica.

U SAD ovu biljku nazivaju ”biserna ogrlica”. Cvetovi se pojavljuju u proleće ili rano leto. Podsećaju na sitne male četkice i prijatnog su mirisa. Jako su sitni i jedva se primećuju. Listić položen u zemlju bujno se zakorenjuje i daje novu biljku. Sve vrste roda Senecio veoma su osetljive na zalivanje.

 

Od obilnog zalivanja lako mogu uginuti, te stoga oprezno zalivajte, naročito zimi. U vegetacijskom razdoblju jednom mesečno prihranjujte tečnim gnojivom za kaktuse. Najbolje je obesiti posudu sa biljkom na svetlo, sunčano mesto, na južnom, istočnom ili zapadnom prozoru. Za prezimljavanje je najpogodnija temperatura između 12 i 15°C. Proleće je pravo vreme za presađivanje. Upotrebite uobičajenu zemlju za lončanice kojoj ste dodali najmanje jednu četvrtinu grubog peska. Starije biljke postaju vremenom neugledne, zbog toga je dobro na vreme uzgojiti mlade biljke.