gardenijaGardenija je prelepa biljka koja se u zemljama SAD veoma često koristi za aranžiranje venčanih buketa, dekoraciju venčanja, kao cvet u kosi mlade i u reveru mladoženje. Taj običaj u našoj zemlji nije uobičajen zbog veoma visoke cene te biljke. Iako i nas privlače njeni prelepi višestruki mirisni cvetovi. Na žalost, gardenije se teško uzgajaju u kući, jer im je potrebno prilično visoka temperatura i viskoka vlažnost vazduha da bi cvetale. Povoljne su za staklenike. Međutim, ako ih smatrate samo gostima donesešenim u kuću na nedelju ili dve, a zatim vraćenim u staklenik, možete to kratko vreme uživati u njihovoj lepoti i opojnom mirisu.

 

    Gardenija je dobila ime po Dr. Aleksandru Gardenu, poznatom botaničaru koji je živeo u Charlestonu, Carolina, krajem 18 veka. Pripada porodici Rubiaceae. Postoji oko 60 vrsta tih zimzelenih grmova, koji samoniklo rastu u Aziji i Africi. Uzgaja se samo jedna vrsta, Gardenia Jasminoides, koja potiče iz Kine i Japana, odakle je prenešena 1754 godine. Listovi su sjani, tamno zeleni, uski, šiljati, dugi 10 a široki pola santimetara. Izvorna divlja vrsta, ima jednostruke cvetove, a razne uzgojene forme imaju pune cvetove sa nekoliko slojeva latica. Jedan varijetet G. Jasminoides “Veitchiana”, cveta zimi.

    Gardenije se prodaju kad počinju cvetati. Izaberite biljku sa sjanim zelenim lišćem lepog oblika i sa mnoštvom pupoljaka koji se otvaraju.

KARAKTERISTIKE:

Veličina: kupuju se uglavnom mali grmići oko 30 cm, ali mogu narasti 120 cm u visinu i jedan metar u širinu.

Rast: spor. Najviše 15 cm godišnje.

Doba cvetanja: voštani cvetovi pojavljuju se celo leto. Nema glavnog cvetnog razdoblja. Cvetovi se pojavljuju jedan za drugim.

Miris: opojan miris, nalik na miris jasmina.

Svetlo: potrebno joj je mnogo svetla, ali leti mora biti zaštiće od direktnog sunca.

Temperatura: zimi, dok miruje, može biti na temperaturi od 10C, ali leti, dok cveta, potrebno joj je barem 15 – 18°C. Najviša letnja temperatura uz veliku vlažnost vazduha može biti 24°C

Voda: leti morate zalivati barem tri puta nedeljno kišnicom. Zimi je dovoljno jednom nedeljno i to mlakom vodom u kojoj nema kamenca ili kišnice.

Prihranjivanje: dok cveta, dodajte vodi polovinu propisane količine tečnog hranjiva svakih 14 dana.

Vlažnost vazduha: redovno prskanje mlakom kišnicom u toku cele gdine (najbolje svaki dan) vrlo je važno ako želimo da cveta. Ne prskajte cvetove jer mogu postati pegavi ili potamneti.

Vazduh: iako ne podnosi promaju, godi joj dobro provetravanje. Ne podnosi plinske dimove.

Zemlja: bogati kompost u kom nema kamenca.

Presađivanje: u proleće. Ako biljka nije prerasla posudu, presađivanje nije obavezno svake godine.

Orezivanje: održavajte lep oblik biljke odstranjujući neskladne grane u martu. Biljka se može orezati i nakon cvetanja.

Razmnožavanje: mladim reznicama vrhova stabljika u kasnu zimu i rano proleće. One se stave u klijalište i plastičnu foliju a primenjuje se kompost od peska i ilovače. Temperatura mora biti oko 18 – 21°C.

Životni vek: budući da bolje cvetaju dok su mlade, nemojte ih držati duže od tri – četiri godine.

Biljke pratilice: budući da im ne odgovaraju sobni uslovi, bolje ih je držati kao zasebne primerke.

Laka/teška: ako imate staklenik koji se greje onda je uzgoj lak. Samo u kući je veoma težak.